// Terraferma


d'Emanuele Crialese

 


Dates d’exhibició: 15, 16 i 17 de novembre, 9h30 als Cinemes Girona



Drets i valors a treballar

Dret de tota persona a trobar asil en d’altres països, en cas de persecució o de perill en el seu lloc d’origen.

Dret dels infants i famílies que demanen l’estatut de refugiat a gaudir d’assistència humanitària i a veure respectats els seus drets.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a figurar entre els primers de rebre protecció i socors.

Deure dels estats a complir amb els acords internacionals sobre salvament de les persones refugiades, prestació d’ajut humanitari i reconeixement del dret d’asil.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a no restar separats del seu pare, la seva mare o d’altres membres de la família, i a reunir-s’hi.

La pel·lícula

Sinopsi:


Una petita illa al sud de Sicília veu alterada la seva vida plàcida per l’arribada de pasteres amb persones africanes que fugen del seu país i intenten entrar a Europa. Un dia que el jove Filippo i el seu avi són a alta mar pescant es troben una barca a la deriva i en socorren un grupet que salta a l’aigua. En contra de la legislació estatal italiana que pena aquesta acció humanitària, els porten a terra ferma i amaguen a casa seva una dona etíop embarassada i el seu fill. La mateixa nit de l’arribada la dona dóna a llum una nena, assistida per la mare d’en Filippo.


En paral·lel, l’illa es debat entre l’empobrida tradició pesquera i l’auge del turisme, vivament defensat per l’emprenedor oncle d’en Filippo. El noi també dubta entre la passió per les ensenyances de l’avi i l’atracció vers les oportunitats que brinden els i les turistes. Però la situació que viu a casa amb la família clandestina i un nou episodi amb persones a la deriva que intenten arribar a l’illa fan que prengui partit. Davant la disjuntiva vital a la qual es veu abocat, en Filippo pren una decisió transcendental que el farà madurar de cop.

Fitxa tècnica

Títol original: Terraferma

Director: Emanuele Crialese

Guionistes: Emanuele Crialese i Vittorio Moroni

Intèrprets: Filippo Pucillo (Filippo), Donatella Finocchiaro (la mare), Mimmo Cuticchio (l’avi), Giuseppe Fiorello (l’oncle), Timnit T. (la dona etíop), Martina Codecasa (la turista)

Països de producció: Itàlia i França

Any d’estrena: 2011

Durada: 88 minuts

Drama

Versió castellana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:


Hi ha dues opcions:

 

Elaboració d’un sociograma: Treball en equip. Cada grup escull una de les quatre qüestions a treballar en el seu sociograma: per exemple, d'on fugen i per què les persones refugiades que es llancen a creuar la Mediterrània, i quina és la política dels estats de la Unió Europea davant d'aquesta situació. Cada equip debatrà el seu tema i adoptarà un posicionament comú. En base de les opinions consensuades, cada grup elaborarà un esquema que reculli tots els actors socials en joc per establir els tipus de relacions que es donen entre els agents contemplats.

 

Pluja d’idees i creació d’un joc de rols: Comença amb una pluja d’idees sobre les concepcions prèvies de l’alumnat al voltant d’alguns temes centrals de la pel·lícula: per exemple, què empeny a moltes persones i famílies a haver de fugir del seu país i mirar de travessar la Mediterrània, o què penseu que vénen a buscar aquestes persones als països europeus.

 

Després de fer l’activitat escollida convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i, al final de la sessió, el professorat pot presentar la sinopsi i el tràiler de Terraferma.



Sabíeu que...


El director Emanuele Crialese va començar a dissenyar la idea concreta de la pel·lícula quan va conèixer la història de la Timnit T., una jove africana que va arribar en pastera a Lampedusa. Fins i tot la pròpia Timnit T. es va acabar interpretant a sí mateixa en
el film.


Terraferma va obtenir el premi especial del jurat a la secció oficial de la Mostra de Venècia de 2011.


Es calcula que, des de l’any 2000, més de 27.000 persones han mort ofegades a la Mediterrània intentant arribar a Europa.



Activitat de creació a l'aula:


Dividir el grup classe en cinc equips de treball. Cada subgrup d’alumnes escollirà un dels cinc drets que queden reflectits a la pel·lícula i acabarà plasmant la defensa del seu dret en forma de còmic o presentació de diapositives en suport digital.

Materials de suport

Vídeos

Tràiler de la pel·lícula

Llibres:


  • Gómez Redondo, S. (2012). El dia que la Saïda va arribar. Barcelona: Takatuka
  • Lorman, J. (1997). L’aventura de Saïd. Barcelona: Cruïlla
  • Orlev, U. (2002). Corre, noi, corre! Madrid: Alfaguara
  • Páez, E. (1994). Abdel. Madrid: El barco de vapor.
  • Pasqual, G. (2008). Llàgrimes sobre Bagdad. Barcelona: Barcanova
  • Sierra i Fabra, J. (2003). El soldat i la nena. Barcelona: Destino
  • Tan, S. (2006). Emigrantes. Arcos de la Frontera: Fiore
  • van de Vendel, E. i Anoush. E. (2012). El noi que va trobar la felicitat. Barcelona: Cruïlla

Pel·lícules:


Enllaços d'interès:


Podeu trobar més informació a:



Textos legislatius a Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona (lectura fàcil):



Altres:


Guia didàctica completa

 

Descarrega

 

8 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.