// Relats d'infants en situació de refugiDates d’exhibició: 11, 14 i 16 de novembre, 10h als Cinemes Girona


Drets i valors a treballar

Dret de tota persona a trobar asil en d’altres països, en cas de persecució o de perill en el seu lloc d’origen.

Dret de tota persona a retornar al seu país d’origen.

Dret dels infants que demanen l’estatut de refugiat a gaudir d’una assistència humanitària i a veure respectats els seus drets.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a figurar entre els primers de rebre protecció i socors.

Dret dels infants instal·lats en un camp de refugi temporal a què se’ls ofereixin unes condicions de vida dignes i se’ls garanteixin possibilitats de futur.

Dret dels infants amb estatut de refugiat en un altre país a gaudir dels mateixos drets que la resta d’infants i a rebre suport per desenvolupar-se com a persones.

Els curtmetratges

Sinopsis:


Alí i la pilota

En un centre de detenció de persones refugiades on el temps i la vida passen molt lentament, hi viuen l’Alí, de 8 anys, la seva mare i la seva germana petita Fàtima. L’única distracció de la mare és fer mitja. Un matí hi ha una baralla entre interns i els guardes del camp reben ordres de confiscar tots els objectes punxeguts. Com que prenen les agulles a la mare de l’Alí, el nen s’empesca com aconseguir-ne unes de noves. Ordeix un pla fent servir una pilota i procurant-se l’ajuda d’una nena a l’altra banda del filat.


Plantar una llar

L’acció té lloc en un campament de persones refugiades d’origen sirià situat a Jordània. En Samer és un pare jove que ens explica com va prendre la decisió d’abandonar Daraa per salvar la seva família dels perills de la guerra. Al camp treballa de barber, la seva professió, i això el fa feliç. S’esmerça molt per oferir unes condicions de vida el més dignes possible a la seva muller i el seu fill petit.


Història d’en Hamid. Un viatge des d’Eritrea

Quan en Hamid tenia 10 anys va haver d’escapar d’Eritrea amb la seva mare. Van aconseguir arribar al Regne Unit i ser acollits com a persones refugiades. El seu pare no va poder marxar amb ells perquè estava sota vigilància: el govern el considerava un dissident. Mesos més tard, el pare d’en Hamid va morir. El protagonista descriu com li va costar assumir aquesta pèrdua i adaptar-se al nou país.


Carta a Sasha

Des del camp sahrauí d’Auserd, al sud-oest d’Algèria, la Fatma, de 12 anys, escriu una carta a la filla petita del president Obama, la Sasha. Vol donar-li a conèixer com és la vida en un camp de persones refugiades al mig del desert i sense massa esperances de retorn al seu país. Sobretot li demana que recordi al seu pare la promesa que va fer de treballar per deixar un món millor per als infants.


Història de l’Alí. Un viatge des de l’Afganistan

Quan la guerra de l'Afganistan es va intensificar, l’Alí, de 10 anys, va fugir amb la seva àvia cap al Regne Unit. En canvi, les autoritats van obligar als seus pares a quedar-se dins del territori afganès. L’Alí explica què li va suposar viure en un país estranger del qual no en coneixia ni tan sols l’idioma. Expressa també el dolor de la separació i la incertesa que sentia per si els seus pares eren vius o no. L’Alí parla de l’esperança de retrobar-se ben aviat amb el seu pare i la seva mare.


Història de la Rachel. Un viatge des d’un país d’Euràsia

Com que patia persecució per causes religioses, la família de la Rachel va haver de marxar del seu país. Després d’un periple per mig món, pare, mare i filla van aconseguir instal·lar-se al Regne Unit, on gaudien d’una vida força tranquil·la. Un dia van rebre una trucada informant-los que els havien denegat el refugi. Van enviar-los a un centre de detenció i posteriorment van ser deportats al seu país. Temps després, la família va escapar per segona vegada cap al Regne Unit, on finalment li fou reconegut el dret d’asil. Ara la Rachel ja és gran i vol estudiar Dret per ajudar altres persones que pateixen casos similars al seu.

Fitxes tècniques

Títol: Alí i la pilota (Ali & The Ball)

Direcció i guió: Alex Holmes

País de producció: Austràlia

Any d’estrena: 2008

Durada: 14 minuts i mig

Ficció sense diàlegs


Títol: Plantar una llar (Growing Home)

Direcció i guió: Faisal Attrache

País de producció: EUA i Jordània

Any d’estrena: 2014

Durada: 21 minuts i mig

Documental doblat al castellà


Títol: Història d’en Hamid. Un viatge des d’Eritrea (Hamid’s Story. A journey from Eritrea)

Direcció d'animació: Salvador Maldonado, Tom Senior, Jonathan Topf i Karl Hammond

País de producció: Regne Unit

Any d’estrena: 2012

Durada: 4 minuts

Animació doblada al castellà


Títol: Carta a Sasha

Direcció i guió: Javier Reverte i Andoni Jaén

País de producció: Espanya

Any d’estrena: 2013

Durada: 15 minuts i mig

Documental doblat al castellà


Títol: Història de l’Alí. Un viatge des de l’Afganistan (Ali’s Story. A journey from Afghanistan)

Direcció d'animació: Salvador Maldonado, Tom Senior, Jonathan Topf i Karl Hammond

País de producció: Regne Unit

Any d’estrena: 2012

Durada: 3 minuts i mig

Animació doblada al castellà


Títol: Història de la Rachel. Un viatge des d’un país d’Euràsia (Rachel’s Story. A journey from a country in Eurasia)

Direcció d'animació: Salvador Maldonado, Tom Senior, Jonathan Topf i Karl Hammond

País de producció: Regne Unit

Any d’estrena: 2012

Durada: 5 minuts

Animació doblada al castellà

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:


Hi ha dues opcions:

 

Joc de rols: Distribuir la classe en equips, cada subgrup tria un dels rols i situacions descrits: per exemple, un infant que es troba atrapat en un camp de detenció o bé un altre que aconsegueix asil en altre país però molt lluny de la seva llar. Cada grup disposarà de la descripció d’un rol que haurà d’entendre per després debatre’l i fer-se’l seu. Quan cada equip estigui a dins del rol, se’ls facilitarà un repte on es troba immers el seu personatge i hauran de mirar de resoldre’l responent a una sèrie de qüestions. Les conclusions s’exposaran i compartiran amb el grup classe.

Material de suport


Pluja d’idees i debat: Començar amb una pluja d’idees sobre les qüestions clau dels drets dels infants a treballar amb els curtmetratges: per exemple, quines conseqüències té haver de marxar per la força del país on vius. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe dividit en dos equips. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

 

Després de fer l’activitat escollida convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i, al final de la sessió, el professorat pot presentar els curtmetratges que es projectaran a la sessió Relats d’infants en situació de refugi.Sabíeu que...


El curtmetratge Alí i la pilota és una ficció que no concreta la ubicació de la història, però mostra un ambient que remet al centre de detenció de Nauru (l'estat més petit del món), sota control del govern australià i denunciat per ACNUR.

 

El documental Plantar una llar és de finals de 2014. Ens ofereix una visió molt propera del drama que viuen les persones refugiades procedents de Síria, un drama que el conjunt dels governs europeus encara no ha estat capaç de resoldre.

 

Les històries d'en Hamid, l'Alí i la Rachel, de característiques similars, formen part de la sèrie de cinc relats Seeking Refuge produïda pel servei per a escoles de la BBC, Learning Zone.


La protagonista de Carta a Sasha és una nena de 12 anys que ha nascut en un campament de persones refugiades sahrauís situat a Tindouf, al bell mig del desert algerià. Més de 200.000 persones viuen en aquestes wilayes construïdes com a provisionals i les primeres hi van arribar ja fa 40 anys.Activitat de creació a l'aula: 


  • Dividir el grup classe en quatre equips de treball. Cada subgrup d’alumnes escollirà un o dos dels sis drets que queden reflectits als curtmetratges de la sessió Relats d’infants en situació de refugi. Mitjançant un procés creatiu, acabarà plasmant la defensa del/s dret/s en forma de rap, amb la idea de primer escriure'n la lletra i després enregistrar-lo en un suport sonor o audiovisual.

Materials de suport

Vídeos

Alí i la pilota

Plantar una llar (subtitulat en castellà)

Història d’en Hamid. Un viatge des d’Eritrea (en anglès)

Carta a Sasha

Història de l’Alí. Un viatge des de l’Afganistan (en anglès)

Història de la Rachel. Un viatge des d’un país d’Euràsia (en anglès)

Llibres:


  • Arnal, T. i Amekan, H. (2010). Caja de cartón. Pontevedra: OQO
  • Brami, E. i Jeunet, B. (2016). Salva’t Elies! Pontevedra: Kalandraka
  • Carballeira, P. i Danowski, S. (2012). Començar. Barcelona: Hipòtesi
  • Gómez Redondo, S. (2012). El dia que la Saïda va arribar. Barcelona: Takatuka
  • Orlev, U. (2002). Corre, noi, corre! Madrid: Alfaguara
  • Sharafeddine, F. i Dubois, C. K. (2008). Hi ha guerra. Barcelona: Cruïlla
  • Sierra i Fabra, J. (2003). El soldat i la nena. Barcelona: Destino

Pel·lícules:


Guia didàctica completa


Descarrega

6 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.