// La isla de Giovanni


de Mizuho Nishikubo


Dates d’exhibició: 9, 10 i 15 de novembre, 10h als Cinemes Girona


Drets i valors a treballar

Dret de tota comunitat o persona a no ser desplaçada ni expulsada del seu hàbitat.

Dret de tota persona a retornar al seu país d’origen.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a gaudir d’una assistència humanitària i a veure respectats els seus drets.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a figurar entre els primers de rebre protecció i socors.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a no restar separats del seu pare, la seva mare o d’altres membres de la família, i a reunir-s’hi.

La pel·lícula

Sinopsi:


Acabada la Segona Guerra Mundial, una petita illa japonesa és ocupada violentament per l’exèrcit soviètic. Tota la població passa a viure sota la llei marcial del país invasor. Fins aleshores, la vida d’en Giovanni, en Campanella i la resta d’infants havia transcorregut feliç i tranquil·la, però, de cop i volta, veuen com els fan fora de casa seva i els prenen la meitat de l’escola. Malgrat tot, els dos germans es fan amics de la Tània, la filla del comandant soviètic que s’ha instal·lat a la casa on ells vivien.


Un dia l’exèrcit acusa el pare dels dos nens d’organitzar la resistència i se l’emporta a un camp de presoners. Al cap d’un temps, els soviètics decideixen que ha arribat el moment de deportar la població autòctona. Mentre esperen per retornar-la al Japó, la mantenen reclosa. Ajudats per la mestra de l’escola, els dos germans s’escapen a la recerca del seu pare i no s’aturen fins aconseguir veure’l. L’odissea passa sota unes condicions extremes i el petit Campanella mor.


En Giovanni explica la història 50 anys després. Torna a l’illa perquè un acord internacional permet que la població expulsada la visiti per retre homenatge als seus ancestres.


La pel·lícula intercala l’explicació realista dels fets amb referències constants a un llibre (El tren nocturno de la Vía Láctea) d’especial significació per als dos germans perquè els recorda a la seva mare.

Fitxa tècnica

Títol original: Giovanni no Shima (La isla de Giovanni)

Director: Mizuho Nishikubo

Guionistes: Shigemichi Sugita i Yoshiki Sakurai

Música: Masashi Sada

País de producció: Japó

Any d’estrena: 2014

Durada: 101 minuts

Animació

Versió castellana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:

 

Hi ha dues opcions:

 

Pluja d’idees i debat: L’activitat comença amb una pluja d’idees sobre les qüestions clau a treballar amb La isla de Giovanni com, per exemple, què li passa a la gent d’un país que ha perdut una guerra i com ho pateixen els nens i les nenes. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe subdividit en dos equips. Per tancar-lo, cada subgrup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

 

Debat i creació d’un joc de rols: L’activitat s’inicia amb una pluja d’idees sobre les concepcions prèvies de l’alumnat al voltant d’alguns dels temes centrals de la pel·lícula La isla de Giovanni. Per exemple, què pot succeir als nens i les nenes quan hi ha guerra allà on viuen i què decideixen fer les seves famílies per protegir-los. Un cop fetes i recollides les aportacions, cal organitzar el grup classe en cinc o sis equips homogenis. Cada subgrup triarà un dels temes que hagi sortit a la pluja d’idees i se centrarà a desenvolupar-lo. Després, s’inventarà un personatge que es trobi immers en aquesta situació. D’aquesta manera, cada subgrup definirà un personatge i entre tots dissenyaran un joc de rols.


Després de realitzar l’activitat escollida, convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i, al final de la sessió, el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler de La isla de Giovanni.



Sabíeu que...

 

La isla de Giovanni narra uns fets que van succeir entre 1945 i 1947, just els dos primers anys en acabar la Segona Guerra Mundial. Aleshores no s’havien aprovat ni la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), ni la Convenció sobre l’estatut dels refugiats (1951), ni la Declaració dels Drets de l’Infant (1959).

 

El referent literari de la pel·lícula és el llibre infantil El tren nocturno de la Vía Láctea de Kenji Miyazawa (1896-1933). Aquest text ve a ser per als infants japonesos el que El petit príncep és per a molts d’europeus.

 

El film integra dos relats: l’històric i el literari. En Giovanni i en Campanella, per sobreposar-se a la pressió de la realitat, recorren al món imaginari que els aporta el llibre El tren nocturno de la Vía Láctea.


 

Activitat de creació a l'aula:

 

Cal dividir l'aula en cinc equips de treball. Cada grup d’alumnes escollirà un dels cinc drets que surten reflectits a la pel·lícula La isla de Giovanni. La idea és que cada un d'ells acabi plasmant la defensa del seu dret en una història inventada amb aportacions de tots i totes. Per donar fora al relat, poden triar entre el format de guió il·lustrat (storyboard) o bé de ràdio-conte.

Materials de suport

Vídeos

Tràiler de la pel·lícula

Llibres:


  • Arnal, T. i Amekan, H. (2010). Caja de cartón. Pontevedra: OQO
  • Brami, E. i Jeunet, B. (2016). Salva’t Elies! Pontevedra: Kalandraka
  • Carballeira, P. i Danowski, S. (2012). Començar. Barcelona: Hipòtesi
  • Gasol, A. i Cabassa, M. (2009). El somni de l’Amina. Barcelona: Baula
  • Fuchshuber, A. (2008). La pequeña Carlota. Mèxic DF: ACNUR
  • MacKee, D. (1985). Negros y blancos. Madrid: Altea
  • Meunier, H. i Choux, N. (2011). A la garjola! Barcelona: Takatuka
  • Miyazawa, K. (2012). El tren nocturno de la Vía Láctea. Gijón: Satori
  • Sharafeddine, F. i Dubois, C. K. (2008). Hi ha guerra. Barcelona: Cruïlla

Pel·lícules:


Guia didàctica completa


Descarrega

4 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.