// La bona mentida


de Philippe Falardeau



Dates d’exhibició: 17 i 18 de novembre, 9h30' o 10h als Cinemes Girona


Drets i valors a treballar

Dret de tota persona a trobar asil en d’altres països, en cas de persecució o de perill en el seu lloc d’origen.

Dret dels infants que demanen l’estatut de refugiat a gaudir d’assistència humanitària i a veure respectats els seus drets.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a figurar entre els primers de rebre protecció i socors.

Dret dels infants instal·lats en un camp de refugi temporal a què se’ls ofereixin unes condicions de vida dignes i se’ls garanteixin possibilitats de futur.

Dret de les persones refugiades a refer la seva vida en un país d’acollida, on han de tenir garantida la igualtat de drets envers la comunitat receptora.

La pel·lícula

Sinopsi:


Un grup d’infants queda orfe arran d’un violent atac al seu petit poble del sud del Sudan per part de la milícia del Nord, durant la guerra civil que va iniciar-se el 1983. Tota la seva família és assassinada. Per intentar salvar-se, recorren més de 1.200 km. Primer van cap a Etiòpia i finalment arriben a un camp de persones refugiades a Kenya. De camí, forgen un fort vincle amb altres infants fugitius, sobretot en Jeremies i en Paul. El trajecte es converteix en una prova de supervivència: dos dels nens moren i el més gran dels germans, en Theo, acaba detingut per protegir a la resta.


Després de viure tretze anys en el campament, el grup de joves supervivents obté un permís de residència als EUA. Un cop allà, sorgeix una dificultat afegida: separen a molts quilòmetres de distància l’Abital (germana d’un d’ells, en Mamère) dels tres nois. Una associació benèfica de Kansas acull els tres joves i l’empleada d’una agència de col·locació s’implica fins trobar-los feina. Malgrat això, l’adaptació a la nova societat no els resulta gens fàcil i enyoren molt tant a la noia com l’Àfrica. Però compten amb una xarxa de persones que els ajuda a tirar endavant i que finalment aconsegueix portar l’Abital cap a Kansas.


Un dia els arriba una carta d’en Theo, el germà gran d’en Mamère i l’Abital, a qui havien donat per mort. El germà petit decideix que l’única solució és anar a buscar-lo al camp de persones refugiades de Kakuma (Kenya) i portar-lo fins als EUA. Un cop allà, el localitza i va d’ambaixada a ambaixada per provar d’obtenir un passaport per a ell. És després de l’11-S i els tràmits s’han tornat molt més durs, per la qual cosa en Mamère pren una decisió sorprenent.

Fitxa tècnica

Títol original: The Good Lie (La bona mentida)

Director: Philippe Falardeau

Guionista: Margaret Nagle

Intèrprets: Reese Whitherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, Corey Stoll

Països de producció: Índia i EUA

Any d’estrena: 2014

Durada: 110 minuts

Drama inspirat en esdeveniments reals

Versió catalana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:


Hi ha dues opcions:

 

Debat i creació d’un joc de rols: Començar per una pluja d’idees amb l’alumnat sobre les qüestions clau dels drets dels infants que es poden treballar amb aquesta pel·lícula. A partir de les aportacions, s’organitza el grup classe per subgrups. Cada equip se centra en un dels temes treballats en la pluja d’idees i s’inventa un personatge que s’hi trobi immers. D’aquesta manera, entre tots i totes dissenyaran un joc de rols.

 

Dinàmica de frases provocadores: Cal disposar d’un espai lliure d’obstacles amb dues cartolines grans penjades als dos extrems de l’espai (100% d’acord 100% en desacord). En cartolines separades hi ha diferents frases provocadores al voltant de la pel·lícula. La dinàmica consisteix que, en mostrar la frase, l’alumnat s’ha de situar a l’espai seguint l’eix: estic 100% d’acord o estic 100% en desacord. Quan tothom ha trobat el seu lloc, comença el debat. Aquesta rutina s’ha de seguir amb cada frase provocadora.

 

Després de fer l’activitat escollida convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i al final de la sessió el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler de La bona mentida.

 


Sabíeu que...

 

La bona mentida està produïda per Imagine Entertainment, una important productora de pel·lícules d’oci als EUA. D’aquesta factoria han sortit títols com ara: Cocoon, la trilogia d’El codi Da Vinci, Apol·lo XIII, Una ment meravellosa o Rush.

 

El film està dirigit per l’interessant director canadenc Philippe Falardeau. Però la seva sensibilitat respecte al tema de les persones refugiades té poques possibilitats de manifestar-se aquí, si ho comparem amb el treball que va dur a terme amb la seva pel·lícula anterior: Professor Lazhar.


Per reforçar la imatge realista, els papers de les persones refugiades estan interpretats per autèntics sud-sudanesos no professionals que han patit en carn pròpia l’experiència de fugida i refugi. L’Arnold Oceng, l’actor que interpreta en Mamère, és fill d’un refugiat sud-sudanès; i en Ger Duany (Jeremies) i l’Emmanuel Jal (Paul) van ser infants refugiats ells mateixos, després d’haver passat pel tràngol de servir com a infants soldat.

 


Activitat de creació a l’aula:

 

Fer petits grups a l’aula. Cada grup d’alumnes escollirà un dels cinc drets que queden reflectits a la pel·lícula i acabarà plasmant la defensa del seu dret en forma d’espot de campanya de sensibilització, que podria concretar-se en un cartell, una peça d’àudio o un vídeo.

Materials de suport

Vídeos

Tràiler en castellà

Llibres:


  • Bärfuss, L. (2009). Cien días. Buenos Aires: Adriana Hidalgo editora
  • Eggers, D. (2008). Qué es el qué. Barcelona: Literatura Random House
  • Kamara, M. i McClelland, S. (2009). El llarg viatge de Mariatu Kamara. Barcelona: Intermón Oxfam
  • Pasqual, G. (2008). Llàgrimes sobre Bagdad. Barcelona: Barcanova
  • Twain, M. (2013). Les aventures de Huckleberry Finn. Barcelona: Barcanova
  • van de Vendel, E. i Anoush. E. (2012). El noi que va trobar la felicitat. Barcelona: Cruïlla

Pel·lícules:


Guia didàctica completa

 

Descarrega  

7 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.