// Camí a l'escola


de Pascal PlissonDates d’exhibició: 11 i 12 de novembre i sessió extra 19 de novembre, 10h als Cinemes Girona


Drets i valors a treballar

El dret de l'infant que l’Estat posi al seu abast un sistema educatiu gratuït i de proximitat que garanteixi l’accés a l’educació primària obligatòria.

El dret de l’infant a una assistència regular a l’escola i a la reducció de les taxes d’abandonament escolar per causes externes.

 El dret de l’infant a una educació que afavoreixi la seva cultura general.

El dret de l’infant a desenvolupar, en condicions d’igualtat d’oportunitats, les seves aptituds i el seu judici individual, i el seu sentit de responsabilitat moral i social.

El dret de l’infant a veure respectades les seves il·lusions, somnis i fantasies.

La pel·lícula

Sinopsi:


Aquesta és la impactant experiència de quatre petits grups de nens i nenes a diversos països del món –Kenya, el Marroc, l’Argentina i l’Índia- que recorren llargues distàncies des de casa per poder anar a l’escola. Malgrat que tenen entre 6 i 13 anys, els infants mostren una gran maduresa i audàcia. Amb coratge i alegria, travessen paisatges fantàstics però plens d’inseguretats, imprevistos i perills.

 

En Jackson té onze anys i viu a Kenya. Ell i la seva germana Salomé creuen la sabana dos cops al dia per recórrer els 15 km que els separen de l’escola. En Carlitos té onze anys i viu a l’Argentina. Munta a cavall amb seva germana Micaela per superar un trajecte de més 18 km fins arribar a l’escola. El fan dues vegades diàries. La Zahira té dotze anys i viu a l’Atles marroquí. Tots els dilluns es desperta a l’alba i queda amb dues amigues més per anar juntes a una escola internat, situada a 22 km del seu poble. En Samuel té tretze anys i viu a l’Índia. Els seus dos germans més petits l’acompanyen a l’escola cada dia i l’ajuden a arribar-hi en una cadira de rodes reciclada, fan 4 km.

Fitxa tècnica

Títol original: Sur le chemin de l’école (Camí a l’escola)

Director: Pascal Plisson

Guionistes: Marie-Claire Javoy i Pascal Plisson

País de producció: França

Any d’estrena: 2013

Durada: 77 minuts

Documental

Versió catalana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:

 

Hi ha dues opcions:

 

Pluja d’idees i debat: L’activitat comença amb una pluja d’idees sobre les qüestions clau a treballar amb Camí a l’escola com, per exemple, com seria recórrer a peu molts quilòmetres per anar a l’escola o per què és important anar a l’escola. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe subdividit en dos equips. Per tancar-lo, cada equip aportarà alguna cosa que ha après de l’altre.

 

Debat i creació d’un joc de rols: L’activitat s’inicia amb una pluja d’idees sobre les concepcions prèvies de l’alumnat al voltant d’alguns dels temes centrals de la pel·lícula Camí a l’escola. Per exemple, els nens i les nenes poden comentar si ja tenen edat per anar sols a l’escola o com les seves famílies els ajuden a valorar l’educació que reben. Recollint tot el que hagi sortit, cal organitzat el grup classe en cinc o sis equips homogenis. Cada subgrup triarà un dels temes que hagi sortit a la pluja d’idees i se centrarà a desenvolupar-lo. Després, s’inventarà un personatge que es trobi immers ens aquesta situació. D’aquesta manera cada subgrup definirà un personatge i entre tots dissenyaran un joc de rols.


Després de realitzar l’activitat escollida, convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i, al final de la sessió, el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler de Camí a l'escola.Sabíeu que...

 

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) Comitè Espanyol considera que Camí a l’escola representa una magnífica oportunitat per comunicar la importància que té el dret a l’educació i com s’han de recolzar totes aquelles iniciatives que contribueixen dia rere dia al seu compliment.

 

La distribuïdora espanyola de la pel·lícula, Abordar Producciones, dóna a l’UNICEF Comitè Espanyol 1€ per cada DVD i Blu-ray venut de Camí a l’escola. L’UNICEF destina els fons obtinguts a la campanya Gotes per Níger de suport al dret a l’aigua, l’educació i la salut en aquest país africà.

 

L'Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) patrocina el film Camí a l’escola, la qual cosa representa un gran assoliment per part de l’equip de producció.

 

La pel·lícula ha obtingut un gran èxit de públic a França (1,3 milions d’espectadors/es) i va guanyar el Premi César (equivalent als nostres Goya) al millor documental, el 2014.

 

Del treball de recerca de casos per trobar els i les protagonistes d’aquest film, n’ha sortit una sèrie televisiva de cinc capítols de 52 minuts: Els camins més perillosos per anar a l’escola.

 

 

Activitat de creació a l'aula:

 

Fer petits grups a l’aula. Cada grup d’alumnes escollirà un dels cinc drets que queden reflectits a la pel·lícula Camí a l’escola. Cada equip acabarà plasmant la defensa del seu dret en una història inventada amb aportacions de tots i totes per acabar elaborant un guió il·lustrat (storyboard) o bé un ràdio-conte.

Materials de suport

Vídeos

Tràiler de la pel·lícula

Llibres:


  • Fernández, A. (2010). Murs. Barcelona: Cruïlla.
  • Finne, A. (2014). Com escriure realment malament. Barcelona: Cruïlla.
  • Javoy, M-C. (2015). Camino a la escuela. Barcelona: Alrevés
  • Editorial SL.
  • Larreula, E. (2004). El nen nou i diferent. Barcelona: Cruïlla.
  • Lertxundi, A. (2000). A mi em patina la egga. Barcelona:
  • La Galera.
  • Sierra i Fabra, J. (2008). L’escola. Barcelona: Bromera.
  • Simon, F. (2014). El llibre del professor Filibert Càstigs. Barcelona: Cruïlla.
  • Sorribes, S. (2013). El zoo d’en Pitus. Barcelona: La Galera.

Pel·lícules:


Enllaços d'interès:


Podeu trobar més informació a:


Bloc del Cicle de Cinema i Drets dels Infants

www.cinemadretsinfants.org


Textos legislatius al web de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona:


Llistat de textos de referència

http://w110.bcn.cat/portal/site/DretsCivils/?vgnextchannel=0000000760161504VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES


Documents de lectura fàcil

http://w110.bcn.cat/portal/site/DretsCivils/?vgnextchannel=0000000760166708VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES


Altres:

 

Web de Camí a l’escola.

http://www.caminoalaescuela.com/?lang=ca

El difícil camino al colegio.

https://www.youtube.com/watch?v=NnnFiHPk_ZA

Camino a la escuela.

https://www.youtube.com/watch?v=waSI4yFR-CU

Els camins més perillosos per anar a l’escola.

http://www.ccma.cat/tv3/els-camins-mes-perillosos-per-anar-a-lescola-ens-porta-al-nepal/noticia/2655743/

Associació Sur le chemin de l’école.

http://www.surlechemindelecole.org

Una escola amb drets.

http://escolaambdrets.enredate.org/

Guia didàctica completa


Descarrega

7 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.