// Más allá de la pizarra


de Jeff BlecknerDates d’exhibició: 17 i 18 de novembre, 10h als Cinemes Girona


Drets i valors a treballar

El dret de l’infant a accedir a l’educació primària obligatòria, per la qual cosa cada Estat ha de facilitar un sistema educatiu gratuït, digne i de qualitat per a tots els infants.

El dret de l’infant a gaudir d’una educació formal, sigui quina sigui la seva situació familiar i socioeconòmica.

El dret de l’infant a una protecció especial de cara al propi creixement físic, mental i social.

El dret de l’infant a una assistència regular a l’escola i a la reducció de les taxes d’abandonament escolar per causes externes.

El dret de l’infant a una educació basada en l’estima i el reconeixement de cada individualitat.

La pel·lícula

Sinopsi:


La història se situa al gener de 1984, amb el curs escolar ja començat. La Stacey Bess, una mestra graduada recentment, se sent feliç perquè d’un dia per l’altre aconsegueix la seva primera feina en una escola sense nom d’una ciutat dels EUA. És conscient de les dificultats amb què es toparà, perquè serà la mestra d’un grup d’infants de famílies sense llar en una aula multinivell.

 

Però quan arriba a l’espai, se li cau el món a sobre. Descobreix que l’aula és un local brut i atrotinat situat en el centre social que acull les famílies sense sostre. La situació és caòtica: amb nens i nenes amb forts dèficits educatius i familiars, una aula sense les condicions mínimes per fer-hi classe, i cap material bàsic per a la docència i l’aprenentatge.

 

Després del primer xoc, la Stacey decideix sobreposar-se a les circumstàncies. Amb el temps, moltíssima convicció i la complicitat d’altres referents del centre, aconsegueix dignificar les condicions de l’aula, acompanyar els infants en el procés d’aprenentatge i donar-los suport emocional. Engega una activitat docent molt compromesa que li genera tota mena de conflictes però també moltes alegries.

Fitxa tècnica

Títol original: Beyond the Blackboard (Más allá de la pizarra)

Director: Jeff Bleckner

Guionista: Camille Thomasson. Basat en el llibre Nobody Don’t Love Nobody, de Stacey Bess sobre la seva experiència real

Actors i actrius: Emily VanCamp, Steve Talley, Timothy Busfield, Julio Óscar Mechoso, Nicki Aycox, Kiersten Warren, Treat Williams, Liam McKanna, Paola Andino

País de producció: EUA

Any d’estrena: 2011

Durada: 90 minuts

Drama. Versió castellana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:


Hi ha dues opcions:

 

Elaboració d’un sociograma: Treball en equip. Cada grup escull una de les quatre qüestions a treballar en el seu sociograma: per exemple, com afecta la situació socioeconòmica de les famílies per accedir a una educació de qualitat o quines són les necessitats educatives dels i les joves. Cada equip debatrà i adoptarà un posicionament comú. En base de les opinions consensuades, cada grup elaborarà un esquema que reculli tots els actors socials en joc per establir els tipus de relacions que es donen entre els agents contemplats.

 

Pluja d’idees i creació d’un joc de rols: Comença amb una pluja d’idees sobre les concepcions prèvies de l’alumnat al voltant d’alguns temes centrals de la pel·lícula: per exemple, quin ha de ser el compromís del professorat i l'Estat en matèria d’educació o què es podria proposar per millorar l’accés a l’educació de les nois i noies que es troben en situació de desigualtat socioeconòmica.

 

Després de fer l’activitat escollida convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i, al final de la sessió, el professorat pot presentar la sinopsi i un fragment de Más allá de la pizarra.Sabíeu que...


La història de Más allá de la pizarra està basada en fets reals succeïts en un centre social de la ciutat de Salt Lake City, a l’estat d’Utah dels EUA. Fins i tot el nom de la protagonista de la pel·lícula és el mateix de la mestra que va protagonitzar els esdeveniments de 1984.

 

La Stacey Bess va recollir la seva experiència en el llibre Nobody Don’t Love Nobody: Lessons on Love from the School with No Name (Ningú no estima ningú: Lliçons sobre l’amor des de l’escola sense nom) i l’explica en xerrades i conferències que va donant al llarg i ample dels Estats Units.

 

La Stacey Bess ha desenvolupat una activitat de compromís amb els infants en situació d’exclusió social que li ha valgut el reconeixement mitjançant premis importants als EUA, com ara: el Premi Nacional Jefferson al Millor Servei Públic realitzat per una persona de menys de 35 anys, el Premi a l’Ensenyant Delta Kappa Gamma, el Salvador Humanitari del Projecte Amor, i el de Dona Distingida de l’Any de l'Associació Americana de Dones Universitàries.Activitat de creació a l'aula:


Dividir el grup classe en cinc equips de treball. Cada subgrup d’alumnes escollirà un dels cinc drets que queden reflectits a la pel·lícula i acabarà plasmant la defensa del seu dret en forma de còmic o presentació de diapositives en suport digital.

Materials de suport

Vídeos

Fragment de la pel·lícula

Llibres:


  • Bess, S. (1994). Nobody Don’t Love Nobody: Lessons on Love from the School with No Name. Carson City, NV: Gold Leaf Press.
  • Chbosky, S. (2015). Els avantatges de ser un marginat. Barcelona: Sembra Llibres.
  • Funke, C. (2003). El senyor dels lladres. Barcelona: Columna.
  • Lienas, G. (2001). El diari lila de la Carlota. Barcelona: Empúries.
  • Mulligan, A. (2011). Los reyes de la basura. Barcelona: Salamandra.
  • Salinger, J.D. (2001). El vigilant en el camp de sègol. Barcelona: Empúries.
  • Satrapi, M. (2012). Persépolis. Barcelona: Norma Editorial.
  • Tortajada, A. (2002). La banda de la placeta. Barcelona: Barcanova.

Pel·lícules:


Informació relacionada:


Podeu trobar més informació a:


Bloc del Cicle de Cinema i Drets dels Infants

www.cinemadretsinfants.org


Textos legislatius al web de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona:


- Llistat de textos de referència

http://w110.bcn.cat/portal/site/DretsCivils/?vgnextchannel=0000000760161504VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES)


- Documents de lectura fàcil

http://w110.bcn.cat/portal/site/DretsCivils/?vgnextchannel=0000000760166708VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES


Altres:


Tràiler de la pel·lícula (en anglès).

https://www.youtube.com/watch?v=YNpaHnTt4eA

Tràiler fet per estudiants (en anglès).

https://www.youtube.com/watch?v=uisj5rjCDb4

Making of (en anglès).

https://www.youtube.com/watch?t=121&v=5Aj6Q7LeI10

Pàgina web sobre la Stacey Bess (en anglès).

http://staceybess.com/

Guia didàctica completa

 

Descarrega

 

8 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.