// Fievel i el nou món

de Don BluthDates d’exhibició: 7, 8 i 14 de novembre, 10h als Cinemes Girona


 

Drets i valors a treballar

Dret de tota persona a trobar asil en d’altres països, en cas de persecució o de perill en el seu lloc d’origen.

Dret dels infants que demanen l’estatut de refugiat a gaudir d’una assistència humanitària i a veure respectats els seus drets.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a figurar entre els primers de rebre protecció i socors.

Dret dels infants refugiats i/o desplaçats a trobar els seus pares o d’altres membres de la família per reunir-s’hi.

La pel·lícula

Sinopsi:


L’any 1885, la família de ratolins Mousekewitz es veu obligada a abandonar el poble on viu a Rússia. El país pateix un violent assetjament per part dels gats, que ho cremen i destrueixen tot al seu pas. Per sobreviure, fugen corrents i decideixen embarcar-se cap a Amèrica. Segons el pare, és una terra d’oportunitats on podran refer la vida en pau, perquè “no hi ha gats”.


Durant la travessia en vaixell, el petit Fievel cau a la mar. Es queda tot sol a la deriva i perd el rastre de la seva família. Sortosament aconsegueix arribar a Nova York dins d’una ampolla. Un cop allà, coneix uns ratolins malvats que l’enganyen i l’obliguen a treballar, però troba una solució per desfer-se’n i escapar-se. Amb l’ajuda de nous amics, va a la recerca de la seva família.


L’esperit despert d’en Fievel situa el petit ratolí al capdavant d’una estratagema per fer front als abusos dels gats americans envers la comunitat de ratolins. És a dir, a Amèrica també hi ha gats, però la vida no corre perill de la mateixa manera. Al final de totes les aventures, en Fievel localitza a la seva família.

Fitxa tècnica

Títol original: An American Tail (Fievel i el nou món)

Director: Don Bluth

Guionistes: Judy Freudberg i Tony Geiss

Música: James Horner

País de producció: EUA

Any d’estrena: 1986

Durada: 80 minuts

Animació

Versió catalana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:

Hi ha dues opcions:

 

Cerca d’informació i comentari: L’activitat comença amb una pluja d’idees sobre les qüestions claus dels drets dels infants refugiats que podem treballar amb la pel·lícula. En base a les aportacions, es proposa organitzar una cerca d’informació a Internet, contes o altres materials disponibles. L’enfocament és llegir textos breus i mirar imatges o petits vídeos que aportin idees noves o bé ajudin a aprofundir en aquelles que han estat exposades.

 

Pluja d’idees i debat: S’enceta aquesta activitat amb una pluja d’idees al voltant de temes com, per exemple, què sabem dels infants refugiats, perquè han hagut de fugir amb la família i què esperen trobar en un altre país. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe subdividit en dos equips prou equilibrats. Abans de començar-lo, cal decidir conjuntament quin serà el tema a debatre de tot el que hagi anat sortint a la pluja d’idees. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

 

Després de realitzar l’activitat escollida, convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i al final de la sessió el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler (en anglès) de Fievel i el nou món.


 

Sabíeu que...

 

Aquest és el primer film d’animació produït per Steven Spielberg i George Lucas.


La pel·lícula va aconseguir la millor recaptació de l'època a les sales de cinema. Va trencar el monopoli de Disney i va obrir pas a les productores Dreamworks o Pixar.


Art Spiegelman, autor de la novel·la gràfica Maus, va estar a punt de demandar Spielberg per copiar-li la idea de representar els jueus com a ratolins.Activitat de creació a l'aula:


  • Fer petits grups a l’aula i que cadascun tracti un dels drets que queden reflectits a la pel·lícula. Cada equip acabarà plasmant la defensa del seu dret en forma de mural o presentació de diapositives, en un treball basat en la composició fotogràfica i la creació de petits textos.

Materials de suport

Vídeos

Tràiler de la pel·lícula en anglès

Llibres:


  • Berezin, A. et altri (2006). Un nuevo hogar para Totoy. Quito: ACNUR.
  • Gasol, A. i Cabassa, M. (2009). El somni de l’Amina. Barcelona: Baula
  • Fuchshuber, A. (2008). La pequeña Carlota. Mèxic DF: ACNUR
  • MacKee, D. (1985). Negros y blancos. Madrid: Altea
  • Meunier, H. i Choux, N. (2011). A la garjola! Barcelona: Takatuka
  • Ruillier, J. (2005). Quatre petites cantonades de no res. Barcelona: Joventut
  • Sharafeddine, F. i Dubois, C. K. (2008). Hi ha guerra. Barcelona: Cruïlla
Pel·lícules:
Guia didàctica completa 


Descarrega

1 COMENTARI

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.